Op dinsdag 1 december 2020 tekenden Innovatiehub en SmartHub Achterhoek een convenant voor strategische samenwerking gericht op nog meer en nog betere stage- en afstudeermogelijkheden in de Achterhoek. Onderwijsinstellingen HAN, Saxion en Graafschap College onderschrijven dit convenant en vinden leren in de praktijk essentieel voor het goed opleiden van een student, zeker in deze periode van snelle technologische ontwikkelingen. Het convenant moet leiden tot nieuwe innovatiehubs en nog meer kansen voor studenten op een goede stage- of afstudeeropdracht in de Achterhoek.
Samenwerking wordt belangrijker
De Hogeschool van Arnhem-Nijmegen (HAN), Saxion Hogeschool en het Graafschap College zijn erkende bronnen van nieuw talent in organisaties. Gezamenlijk hebben deze drie onderwijsinstellingen in het studiejaar 2019-2020 ruim 70.000 studenten. De trend is dat studenten steeds eerder in het curriculum het werkveld ingaan om praktijkervaring op te doen. Samenwerking met werkgevers wordt dus belangrijker en uitgebreider.
Op de foto: v.l.n.r. Maarten van Gils (HAN), Jan Kaak (SmartHub), Kees Nieuwenhuijse (Graafschap College), Hans Hutten (Innovatiehub), Bas Olde Hampsink (Saxion) en Marij Striekwold (projectmanager Innovatiehub en SmartHub Achterhoek).
Hubmanager als schakel
In de Achterhoek bestaan twee succesvolle initiatieven waar studenten aan de praktijk gekoppeld worden: Innovatiehub en SmartHub Achterhoek. Marij Striekwold, projectleider van beide initiatieven, legt uit: “Innovatiehub is een publiekprivaat samenwerkingsverband waarbij een consortium van één tot vijf mkb-bedrijven studenten werft, begeleidt en laat samenwerken aan onderzoeks- en innovatieprojecten. Iedere hub heeft een eigen hubmanager, gefinancierd door de bedrijven van de hub. Die is verantwoordelijk voor de werving, selectie en begeleiding van studenten en de continuering van kennisontwikkeling. En omdat de hubmanager vaak zelf net de studie heeft afgerond, is deze goed op de hoogte van de stage-eisen vanuit school en weet hij/zij waar een student zoal tegenaan loopt. De hubmanager bevordert de samenwerking binnen het consortium, alsook met de andere innovatiehubs in de regio én met de onderwijsinstellingen. In de Achterhoek bestaan momenteel 5 innovatiehubs (Innovar, Winterswijk-Aalten, Doetinchem, IIME, Achterhoek-Liemers) met in totaal 14 aangesloten bedrijven, allen actief in de technische sector.”
Dé stage- en afstudeerregio
“SmartHub Achterhoek bundelt de krachten van ruim 160 aangesloten Achterhoekse werkgevers in het aantrekken van jong talent voor stages, afstudeeropdrachten en startersfuncties. Als non-profit initiatief profileert het zich als dé stage- en afstudeerregio en presenteert het alle vacatures gebundeld op één plek: smarthub.nl. Dit maakt het voor studenten een stuk makkelijker om een praktijkopdracht te vinden.” Met de ondertekening van het convenant wordt de al goede samenwerking tussen SmartHub Achterhoek en Innovatiehub bekrachtigd en uitgebreid. Zo wordt jaarlijks minimaal één nieuwe innovatiehub gelanceerd, wordt de onderlinge kennisdeling versterkt en komt er een kwaliteitskeurmerk voor de innovatiehubs. Marij Striekwold: “Dit allemaal gericht op het bieden van nog meer en nog betere stage- en afstudeerplekken, onder meer voor studenten van HAN, Saxion en Graafschap College.”