(Afstudeer)stage Werktuigbouwkunde

Opdrachtomschrijving

Vanuit een multidisciplinair team werken HAN studenten aan de ontwikkeling van een door zonne energie aangedreven raceboot. Deze boot doet mee aan diverse races in binnen en buitenland. Afgelopen seizoen heeft de boot in Friesland en Monaco een 4e plek behaald, en in Rotterdam een 1e plaats. De boot wordt continue verder ontwikkeld waarbij de nadruk ligt op het behalen van de eerste plaats. Studenten van het HAN Solarboat team worden begeleid door professionals in het vakgebied door het bedrijf QConcepts (www.qcde.eu).

Werken aan de HAN Solarboat is als werken in een Formule 1 team. Strategie tijdens de races, snelle respons bij problemen en natuurlijk een goede constructie zorgt voor een snelle en betrouwbare boot die de concurrentie achter zich laat. Om de boot zo snel mogelijk te laten varen is gewichtsreductie een belangrijk speerpunt. Daarom zul je tijdens je stage in aanraking komen met o.a. lichtgewicht constructies. In het voorjaar en zomer (mei-augustus) zijn er races binnen- en buitenland (Monaco) waarbij jij samen met je team zal racen voor de overwinning. Resultaten van de race dienen als input voor de volgende ontwikkelingen. Op het gebied van WTB zullen dit de volgende ontwikkelingen zijn:

1) Doorontwikkelen van hydrofoils: Onder water gemonteerde vleugels die lift genereren, waardoor de boot uit het water gelift wordt en daardoor een lagere weerstand en hogere snelheid creëert. De 1e prototype zit onder de boot, maar hoe gedragen deze zich, en hoe kunnen deze verbeterd worden? Het doorontwikkelen van deze hydrofoils is van belang om mee komen met de concurrenten.

2) Ontwikkeling van een nieuwe romp constructie: De race-klasse waarin de boot valt gaat veranderen en dit betekend dat de romp aangepast moet worden om het meeste uit de nieuwe reglementen te halen. Zo moet er een nieuw dek gemaakt worden om de huidige zonnepanelen te vervangen door een zonnedek met losse zonnecellen. Het onderzoek naar een nieuw romp ontwerp vereist kennis van aerodynamica maar ook composietmaterialen, de romp moet immers zo licht mogelijk zijn.

3) Het ontwerp van een contra roterende aandrijving is reeds ontwikkeld. Nu aan jou de taak om hierbij ook een contra roterende schroef te ontwerpen.

Vaardigheidseisen
– Teamplayer
– Multidiciplinair kunnen samenwerken
– Communiceren met collega’s over voortgang
– Actieve houding hebben bij problemen
– Een gezonde drive voor vernieuwingen en innovatie bezitten
– Kennis van 3D CAD systeem, bij voorkeur SolidWorks

Taakomschrijving
– Meedoen aan nationale en internationale races, waarbij mogelijkheden tot deelname aan races in de vakantieperiode (juli – augustus)
– Projectmatig werken
– Ontwikkelen in een multidisciplinaire omgeving

Aanvullende informatie
– Voor deze stage is een stage vergoeding beschikbaar
– De werkzaamheden vinden plaats bij IIME in Doetinchem, gevestigd op 10 minuten lopen van het OV station in Doetinchem
– Prototype faciliteiten zijn binnen IIME voorhanden
– Mogelijkheid om deel te nemen aan races in binnen en buitenland.

Solliciteren
Solliciteren
(Afstudeer)stage Werktuigbouwkunde
  • Leonie Dijkhof
  • Fabriekstaat, 17b
  • 7005AP Doetinchem
  • Nederland
(Afstudeer)stage Werktuigbouwkunde
  • Vakgebieden Techniek
  • Opleidingsniveau HBO
  • Soort Stage Afstudeerstage
  • Innovatiehubmanager Leonie Dijkhof
Doorzoek de website