Businesscase Papierloze Fabriek

Afstudeeronderzoek

Businesscase papierloze fabriek.

Studentenprofiel

HBO/WO Werktuigbouwkunde of Technische Bedrijfskunde, affiniteit met IT en productie;

Over Contour

Contour Covering Technology (CCT) uit Winterswijk is toeleverancier van plaatwerk onderdelen en samenstellingen. Contour biedt vele competenties: plaatbewerking, lassen, poedercoaten, assemblage, cleanroom en lijmen.

Op jaarbasis worden er bij CCT circa 8.000 verschillende artikelen in 20.000 productieorders geproduceerd. Onze focus ligt op kleine tot middelgrote series van een repeatmatig karakter. Het is de missie van Contour Covering Technology om de maakindustrie te voorzien van hoogwaardig plaatwerk en samenstellingen. Het gaat hier om kasten, behuizingen, frames, machinecoverings en complete (elektro) mechanische modules.

Om onze klanten in de maakindustrie van de nieuwste producten en technieken te voorzien, zijn kennis en vaardigheden nodig en is het aan Contour de taak om zich constant te ontwikkelen. Hier kun jij als stagiair/afstudeerder een rol in spelen!

Jouw opdracht

Bij Contour Covering Technology in Winterswijk zijn we altijd op zoek naar manieren om processen makkelijker, efficiënter en effectiever te laten verlopen. Hoewel alle technische en logistieke informatie in een ERP database digitaal beschikbaar is, werken we op de werkvloer nog met heel veel papier. Iedere productieorder, met de daaraan gekoppelde documenten, wordt volautomatisch geprint. De geprinte papieren worden vervolgens in een geprinte productieordermap gevouwen. Deze ordermap wordt dan op de producten gelegd. Op deze manier weten onze collega’s bij Contour wat er met producten moet gebeuren, en wat de bewerkingsvolgorde is tussen afdelingen. De voortgang van de order wordt digitaal al gemeld, maar ook op het papier afgevinkt.

Om dit proces efficiënter te maken (en milieuvriendelijker) zijn we op zoek naar een manier om te stoppen met het gebruiken van papier; de introductie van de papierloze fabriek. Daarbij kunnen relatief nieuwe technieken, zoals het toepassen van een RFID chip, ondersteunend zijn. Met een RFID chip zou je in de toekomst een “sticker” kunnen plakken op binnenkomende goederen en met die sticker kun je in-company kun je producten scannen, om digitale informatie bij het product op te vragen.

Het zwaartepunt van de overstap naar een papierloze fabriek zal echter niet op RFID techniek liggen, dat is een hulpmiddel dat wellicht van toepassing kan zijn, en een voorbeeld van hoe techniek ingezet kan worden om digitalisering te faciliteren. Het gaat vooral om het proces van fysieke goederenstromen in combinatie met de informatiebehoefte van onze medewerkers. Welke informatie leent zich om digitaal op te roepen? En welke informatie moet nog zichtbaar op een pallet aanwezig zijn? Het antwoord op deze vragen komt voort uit een analyse van het proces en de informatiebehoefte van onze medewerkers. 

De opdracht zou er als volgt uit kunnen zien:

 • Onderzoek naar huidig toegepaste documenten in de ordermap (Voorblad, tekening, kwaliteitskaart, meetrapporten, stuklijst, verpakinstructies, etc.)
 • Per type document met medewerkers in overleg hoe en waarvoor het document gebruikt wordt.
 • Beoordelen of het type document zich leent om in digitale vorm aan te bieden. (Is het voor een lasser of monteur wel praktisch om werktekeningen op een scherm weer te geven? Hoe verhoudt de behoefte voor papieren tekeningen zich tussen verschillende bewerkingen? Waar papier nog wenselijk is, kunnen de papieren dan niet beter ter plekke geprint worden naar behoefte?)
 • Nagaan per type document welke software daar voor nodig zou zijn (Vooral relevant bij tweewegcommunicatie, als er bijv. meetrapporten ingevuld moeten worden die terug het digitale systeem in moeten. In andere gevallen kan er wellicht gewoon een PDF worden weergegeven)
 • Nagaan welke hardware er nodig is (praktisch is) per afdeling (Tablets, pc-zuilen, etc.)
 • Business case maken met een investeringsplan voor de papierloze fabriek.
Onze verwachting

Je opdracht is praktisch van aard. Theorie ondersteunt je bij je opdracht, maar je begint zo snel mogelijk aan de praktische kant van deze opdracht. Het doel is het opstellen van een businesscase bestaat voor de papierloze fabriek op basis van een analyse van de productieafdelingen en de digitale mogelijkheden. Omdat de nadruk ligt op het verdiepen in het proces en werkwijze van Contour, krijg je een goed beeld van de aansturing van een modern productiebedrijf.

Jij bent een gemotiveerde student werktuigbouwkunde of technische bedrijfskunde. Tijdens het uitvoeren van deze opdracht kun jij zelfstandig werken. Wanneer nodig bij jij een teamspeler. Je toont initiatief, wanneer het even niet lukt ben jij de doorzetter die er een schepje bovenop doet en het project tot een succes maakt. Je schroomt je niet om na een initiële introductie op medewerkers af te stappen en om afspraken met collega’s in te plannen. Je onderhoudt dan zelf de contacten met de verschillende stakeholders, en borgt zelf de voortgang van jouw project.

Startdatum

Februari 2022.

Wat krijg je daarvoor terug

Bij Contour krijg je een passende stagevergoeding. Verder krijg je goede begeleiding van een inhoudelijk (ervaren) en algemeen begeleider tijdens jouw leerzame stageperiode.

 

 

 

 

 

 

Solliciteren
Solliciteren
Businesscase Papierloze Fabriek
 • Contour Covering Technology
 • Industrieweg 20
 • 7102 DZ Winterswijk
 • Innovatiehub Winterswijk-Aalten
Businesscase Papierloze Fabriek
 • Opleidingsniveau HBO/WO
 • Soort Stage Afstudeerstage
 • Innovatiehubmanager Tycho Geurkink
Doorzoek de website